Rss

Coverband i Europa

Runt om i Europa finns det otaliga coverband av olika slag, det vill säga band som i huvudsak, oftast endast, spelar låtar av andra artister. Många coverband spelar mest för skojs skull medan några stycken faktiskt lyckats bli riktigt stora.

Finska Eläkeläiset, pensionärerna på finska, får sägas tillhöra ett av Europas största coverband. Bandet utmärker sig genom att man gör covers på kända pop- och rocklåtar i humppa- polka- och jenkatappning samtidigt som man sjunger på finska. Vid det här laget har man gjort covers på de flesta stora kända låtarna i rockhistorien som exempelvis ”We Will Rock You”, ”I Was Made For Lovin You” samt ”Hotel California” som i Eläkeläisets version heter ”Hotelli helpotus”.

Bandet är så pass stora att man till och med spelat på stora festivaler som exempelvis Wacken Open Air, Tuska Open Air samt på den dåvarande Hultsfredsfestivalen.

Ett annat coverband som inte är lika utmärkande, men som likväl blivit stora är tyska The Baseballs, som gör covers på moderna poplåtar i rockabilly- och 60-talstappning, som bland annat Rihannas ”Umbrella” och Katy Perrys ”Hot N Cold”. Bandet har på senare år blivit mycket populära och har vid flera tillfällen besökt Sverige.

Även i Sverige har vi några coverband som blivit stora. Ett av dessa är Waterloo, som såklart gör covers på ABBA-låtar. Waterloo har bland annat blivit utsedda till ett av världens bästa ABBA-coverband av ABBA:s egna fanclub. Bandet har funnits sedan 1996 och har turnerat i över 25 länder.

Previous Post

Next Post