Coverband http://coverbandcompact.se Att spela annans musik Mon, 11 Jan 2016 13:36:19 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.3 Mamma Mia! The Party http://coverbandcompact.se/mamma-mia-the-party/ Mon, 11 Jan 2016 13:04:09 +0000 http://coverbandcompact.se/?p=112 Nu fortsätter filmen och musikalen Mamma Mia på krogscenen, på Tyrol och Gröna Lund så har man byggt upp en taverna i äkta grekisk stil. Tanken är att det ska se ut som i filmen Mamma Mia och den fest som anordnades i filmen. Alla deltar i festen, gästerna personalen, musikerna och artisterna formar festen som tar alla med till Skopelos ön där filmen utspelade sig.

 

Mamma Mia! The Party startar i januari 2016 på Tyrol i Stockholm och Björn Ulveus är den som producerar hela tillställningen och även den som tagit initiativ till det hela. Varför inte börja dagen med ett besök på ABBA museet som bara ligger några steg från Tyrol och kolla in ABBAS livsverk först för att sedan kliva in i den autentiska Mamma Mia fest på kvällen. Är du en riktigt fan av ABBA’s musik, har du följt gruppen länge, lyssnat på deras musik både med originalband och covergrupper så är detta den ultimata upplevelsen av ABBA’s musik som så många älskar.

För att läsa mer om hela festen så kan du gå in på hemsidan som är gjord, där kan du beställa biljetter, kolla in meny och läsa mer om den vision som Björn Ulveus har med hela föreställningen och festen.

]]>
Kända covers http://coverbandcompact.se/kanda-covers/ Mon, 30 Mar 2015 11:37:38 +0000 http://coverbandcompact.se/?p=105 Original är som bekant alltid bäst, vilket även gäller inom musiken. Genom musikhistorien finns dock en rad exempel på när covern faktiskt blivit mer känd än originalet och just detta fenomen tänkte vi titta lite närmare på här.

Knockin’ On Heaven’s Door – Guns ’N’ Roses

Även om Bob Dylans originalversion hade viss framgång när den släpptes år 1973 så var det ingenting mot när Guns ’N’ Roses släppte den på albumet ”Use Your Illusion” år 1991. Bandet hade redan tidigare börjat spela låten live, vilket gjorde att den snabbt blev en publikfavorit och en av bandets mest spelade låtar.

I Will Always Love You – Whitney Houston

Är det en cover är det kanske en del som undrar? Jodå, ”I Will Always Love You” är faktiskt skriven av ingen mindre än Dolly Parton och första gången släppt år 1974. Dock var det inte förrän år 1992 som den blev en megahit i Whitney Houstons version och gick in på förstaplatsen i hela 16 länder.

Hurt – Johnny Cash

Först släppt av Nine Inch Nails år 1994, blev ”Hurt” i en ännu mer avskalad version än originalet en riktig hit med Johnny Cash år 2002. ”Hurt” blev också Cash sista singel innan han dog året därpå.

]]>
Motörhead http://coverbandcompact.se/motorhead/ Mon, 30 Mar 2015 09:54:18 +0000 http://coverbandcompact.se/?p=93 Ett band med många bra låtar som kommit att bli väldigt populärt hos coverband som spelar klassiska rocklåtar är Motörhead. Bandet har genom sin ironiske frontman Ian ”Lemmy” Kilmister under årens lopp levererat oförglömliga hits så som Ace of Spades, Overkill och The game. Att såpass många coverband intresserat sig för musiken kan ha att göra med de tunga relativt lättspelade riffen och att Lemmys sånginsats öppnar dörren för eftertolkningar som passar ett bred urval av utövare.

Motörhead ÖlMotörhead bildades i London år 1975 och bestod ursprungligen av Lemmy, Lucas Fox och Larry Wallis. Idag består dock bara frontmannen från ursprungsuppsättningen då de två senare fallit bort och sedan dess har ett antal trumslagare och gitarrister fått göra plats för varandra. Idag köts trummandet av svensken Mikkey Dee och på gitarren hittar vi inte mindre än Phil Campbell, som dessutom står för viss bakgrundssång, utöver sitt fingerspel på gitarren.

Motörhead kan med lätthet ses som en av världens mest legendariska och ikoniska rockband och deras logga anses vara en av de fränare kreationer som någonsin fått äran att pryda ett band. Nuförtiden kan man se ”snaggletooth” dyka upp på t-shirts hos fans av rock’n’roll över hela världen och bandet har numera även nått ny mark med bland annat alldeles egen öl, vodka och vin på dryckesmarknaden.

Bandets i särklass mest kända låt är rockdängan ”Ace of Spades” och man visade vid releasen 1980 att ett band ej var tvungen att offra fart och kraft för att placera sig väl på dåtidens listor. Låten känns alltjämt aktuell och för idag enkelt tankarna till dagens stora pokeraktörer och deras miljontals spelare världen över, mycket tack vare den massiva pokerboom världens genomgått under en ungefärlig tioårsperiod. I mars 2005 valde tidningen Q magazine att välja in ”Ace of Spades” på 27:e plats över tidernas bäst gitarrlåtar, en placering som är allt annat än något att skämmas över.

Vi kan utlova det faktum att coverbanden är långt ifrån klar med Motörhead och låten ”Ace of Spades” och chansen är stor att den dyker upp på låtlistan nästa gång du besöker en tillställning med klassisk rock som huvudtema.

]]>
Dressed For Success http://coverbandcompact.se/dressed-for-success/ Fri, 21 Feb 2014 13:02:25 +0000 http://coverbandcompact.se/?p=84 Som coverband är det viktigt att man klär sig efter den stil av musik man representerar, det är det som gör bandet till en succé och det är det fansen vill se. Det blir lätt fel om ditt band spelar ABBA-låtar och men ni kommer klädda i hårdrockskläder. Då ska man satsa på 70-talskitsch. Om man spelar rock- eller punkmusik ska man naturligtvis satsa på en rockigare stil. Att hitta bandets unika stil är, förutom spelningarna, ett äventyr i sig – men vart ska man leta om man vill hitta kläder till sitt coverband?

Sångerska med publik

Är man ett rock- eller punkband så är bandtröjor alltid rätt och man hittar flera snygga sådana till flera större band på Dunken. Denna shop har bra utbud på rockkläder och här finns något för alla rockers. Vill man istället köra ABBA-covers så kan man leta kläder hos till exempel Fyndtorget eller Buttericks. De är två av många maskeradföretag som finns online idag. Hittar man inget där kan man hitta rätt stil på secondhand affärer eller låta en sömmerska sy upp kläderna.

Det viktiga är att hitta en stil som fungerar för bandet och för publiken. Kläderna ska vara lika mycket en upplevelse som musiken man spelar och en oförglömlig upplevelse för fansen. Ett band med en bra look får också gratis publicitet i högteknologins land där alla tar bilder på det de gillar och lägger upp så att deras vänner kan se det på bland annat Facebook, Twitter och Instagram. Det är helt klart lönt att vara ”Dressed for Success” som Roxette sjunger, det är en investering som ger mångfalt tillbaka i framtiden i form av fler spelningar och en utökad trogen fanskrets.

]]>
Världens bästa coverband http://coverbandcompact.se/varldens-basta-coverband/ Wed, 12 Feb 2014 08:02:36 +0000 http://coverbandcompact.se/?p=81 De flesta av oss har nog någon gång sett ett coverband på en firmafest, afterski eller någon annan tillställning. Dessa coverband är dock oftast av mindre karaktär och spelar på mindre ställen. Faktum är dock att det finns en hel del coverband som är av betydligt större format och som även gör turnéer och liknande.

Ett av Sveriges största coverband är The Visitors, vilka tidigare gick under namnet Waterloo. Föga förvånande är bandet ett coverband som spelar ABBA-låtar. Sedan bandet grundades år 1996 har man haft stora framgångar internationellt, bland annat så genomförde man mellan åren 2001 och 2006 inte mindre än fem större USA-turnéer.

Ett annat stort coverband som är hemmahörande i Finland är Eläkeläiset, vilket översatt till finska betyder pensionärerna. Eläkeläiset tillhör Europas allra största coverband, mycket tack vare deras mycket speciella image, vilken innebär att man gör covers på kända pop- och rocklåtar i ett slags humppa- polka- och jenkatappning. Givetvis sjunger bandet också helt på finska. Runtom i Europa har bandet en stor fanskara, vilket gjort att man bland annat spelat på den tidigare Hultsfredsfestivalen, Wacken Open Air samt Tuska Open Air.

The Australian Pink Floyd Show tillhör troligtvis ett av världens bästa coverband, åtminstone vad gäller det visuella. Bandet har gjort sig kända för sin tämligen imponerande ljusshow under konserterna, allting med syfte att efterlikna originalet så mycket som möjligt. Bandet har också genomfört en rad världsturnéer, bland annat så gästade man Sverige och Sweden Rock Festival år 2007.

]]>
Ebba Gold http://coverbandcompact.se/ebba-gold/ Mon, 27 Jan 2014 08:03:26 +0000 http://coverbandcompact.se/?p=59 Vissa kallar Ebba Gold för det ultimata coverbandet för alla festliga tillfällen. Andra väljer istället att benämna dem som ett tributeband eftersom de enbart spelar låtar som skapats av Ebba Grön och Imperiet samt låtar av Joakim Thåström från hans karriär som soloartist. Oavsett vad man väljer att kalla bandet för så har de träget turnerat runt om i hela landet sedan starten 2000. I dagsläget är de ett av de mest populära tributebanden i landet.

Ebba Gold består av den klassiska uppsättningen med två gitarrister, en basist och en trumslagare. Det vill säga allt ett band behöver för att förmedla de moderna svenska klassikerna som Ebba Gold spelar. På basen finner man Petta Gustavsson, trummorna liras av Per Staffas och gitarrerna hänger på Kimmen Svensson och Erik Myrsell som även står för sången i bandet.

Bandets slogan är ”800% Thåström”. Det är lätt att räkna ut att det är en nick till både den legendariske frontfiguren Joakim Thåström och till låten 800 grader som är Ebbas Gröns största hit genom tiderna.

Ebba Gold har deltagit i Sweden Rock Tribute, också känt som Battle of the tribute bands, vid två tillfällen. Sweden Rock Tribute är en tävling där coverband och tributeband kan mäta sig mot varandra och få spela inför en stor publik. Första gången musikgruppen ställde upp var 2005 och då fick de se sig besegrade av Ozzy the Coverband. I andra försöket 2007 föll de också på målsnöret då gruppen Hindenburg, som spelar låtar av Led Zeppelin, tog hem segern.

Ebba Gold fortsätter att turnera under 2014 och man kan se dem på Pub Anchor i Stockholm i februari och på Grand i Borås i mars. Senare under våren lirar de i Borås, Uddevalla, Nybro, Linköping, Borlänge och Långshyttan. Med det tempo ensemblen hållit under snart 14 år kan man med säkerhet räkna med att kunna njuta av deras underhållning även under resterande del av året.

]]>
ABBA-cover http://coverbandcompact.se/abba-cover/ Tue, 21 Jan 2014 09:43:03 +0000 http://coverbandcompact.se/?p=66 En av världens största musikgrupper genom tiderna och utan tvivel Sveriges största musikexport genom tiderna är ABBA. Med den hissnande siffran som mäter över 400 miljoner i antalet sålda album så är det förstås även så att det gjorts och görs covers på deras musik.

Ja, med låtar som Mamma Mia, Money, money, Dancing queen och Waterloo så är det inte konstigt att någon vill göra tributes och covers på deras musik. Just den sistnämnda låten har också fått ett coverband uppkallat efter sig.

Waterloo (The Visitors)

Waterloo är ett renodlat tributeband som uppträder med att spela covers på ABBAs låtar. Bandet kallar sig sedan inte alltför längesedan numera för The Visitors, vilket man kan anta vara influerat av ABBAs sista album med samma namn. Det sägs att detta band lär vara så nära man kan komma ”the real deal” som är ABBA. Faktum är att bandet har turnerat i inte mindre än 25 länder, däribland flera turnéer i USA. På sina turnéer har man spelat inför fulla hus i bland annat Royal Albert Hall i London och i Hollywood bowl i Los Angeles.

Mamma Mia – Musikal

Ett annat tecken på ABBAs storhet är att man sedan många år tillbaka nu, har en musikal uppkallad efter en av sina största hittar, Mamma Mia. Musikalen är baserad på ett urval av ABBA-låtar och hade sin premiär den sjätte april 1999 på Prince Edward Theater i London. Efter detta har den spelats på många ställen i världen, men framförallt i London och på Broadway i New York. Det finns även produktioner som turnerar med musikalen runt världen. Idag har den veterligen framförts på minst fjorton språk, däribland både kinesiska, flamländska och koreanska.

Är du intresserad av att se på musikalen Mamma Mia i exempelvis London eller New York så hittar du mer information och möjlighet att köpa biljetter och resa till någon av dem på GO Music Travel. Är du musikalfrälst så hittar du här även en hel del information om andra klassiska musikaler som spelas på de stora musikalscenerna.

]]>
Coverband i Europa http://coverbandcompact.se/coverband-i-europa/ Fri, 10 Jan 2014 12:57:38 +0000 http://coverbandcompact.se/?p=57 Runt om i Europa finns det otaliga coverband av olika slag, det vill säga band som i huvudsak, oftast endast, spelar låtar av andra artister. Många coverband spelar mest för skojs skull medan några stycken faktiskt lyckats bli riktigt stora.

Finska Eläkeläiset, pensionärerna på finska, får sägas tillhöra ett av Europas största coverband. Bandet utmärker sig genom att man gör covers på kända pop- och rocklåtar i humppa- polka- och jenkatappning samtidigt som man sjunger på finska. Vid det här laget har man gjort covers på de flesta stora kända låtarna i rockhistorien som exempelvis ”We Will Rock You”, ”I Was Made For Lovin You” samt ”Hotel California” som i Eläkeläisets version heter ”Hotelli helpotus”.

Bandet är så pass stora att man till och med spelat på stora festivaler som exempelvis Wacken Open Air, Tuska Open Air samt på den dåvarande Hultsfredsfestivalen.

Ett annat coverband som inte är lika utmärkande, men som likväl blivit stora är tyska The Baseballs, som gör covers på moderna poplåtar i rockabilly- och 60-talstappning, som bland annat Rihannas ”Umbrella” och Katy Perrys ”Hot N Cold”. Bandet har på senare år blivit mycket populära och har vid flera tillfällen besökt Sverige.

Även i Sverige har vi några coverband som blivit stora. Ett av dessa är Waterloo, som såklart gör covers på ABBA-låtar. Waterloo har bland annat blivit utsedda till ett av världens bästa ABBA-coverband av ABBA:s egna fanclub. Bandet har funnits sedan 1996 och har turnerat i över 25 länder.

]]>
Stora coverband http://coverbandcompact.se/stora-coverband/ Tue, 28 May 2013 12:55:41 +0000 http://coverbandcompact.se/?p=30 Vissa coverband är större än andra, men bara för att man är mindre behöver det inte vara så att man är sämre. Men självklart om man repar en massa och om man får vara ute på vägarna och spela mycket så får man rutin och självklart så blir man bättre. 

Ett av de stora cover banden är Waterloo, så stora att Abba’s egen fanclub utsåg dom till världens bästa ABBA-coverbanden. Och det vill inte säga lite, de leverar den musikaliska skatt som ABBA musiken är på ett värdigt och bra sätt. Waterloo består av följande personer:

 • Matilda Lindell (Agnetha)
 • Martin Håkansson (Benny)
 • Sandra Vallin (Agnetha)
 • Marica Lindé (Frida)
 • Mia Ternström (Frida)
 • Johan Löfgren (Björn)
 • Maria Almlöv (Bakgrundssång)
 • Charlotte Berg (Bakgrundssång)
 • Tom Beimel (Bas)
 • Jonas Lidholm (Trummor)
 • Marcus Olsson (Synth & Sax)
 • ElvisChristian Fast (Gitarr).

Nu kommer dom igen med en fantastisk show, men denna gång tar de med några vänner på scenen, bland annat Johan Boding från ”A Night At The Opera”, Joakim Sjöqvist från ”One Night With Te King” och Olle Nilsson från Beatles coverbandet Liverpool. Tillsammans gör dom en Tribute till Beatles, Abba, Queen och Elvis i en show som du sent kommer att glömma och med låtar som du verkligen känner igen. De radar upp hits från respektive artist och dom gör det riktigt bra, det är det bästa av de bästa! Så se till att boka dina biljetter innan dom tar slut. Lördag 19 Oktober 2013, kl 19:30 kör den första föreställningen igång på Halmstads Teater, Kungsgatan/Fredsgatan i Halmstad.

]]>
Coverband i Sverige http://coverbandcompact.se/coverband-i-sverige/ Tue, 21 May 2013 12:21:24 +0000 http://coverbandcompact.se/?p=25 Vi kommer här att försöka presentera en del coverband, de fantastiska musikerna som åker runt omkring i Sverige och underhåller oss! Dom jobbar då vi andra är ledig och partajar loss. De är våra verkliga hjältar!!

Varje helg är det coverband som äntrar scener runt om i vårt avlånga land och jobbar för att vi ska få ha det roligt och avkopplande. Många har även jobb vid sidan om och gör detta som ett extra arbete på kvällar och helger.

Svenska coverband

 • Hallå Hela Pressen – De levererar schlager som ingen annan. Schlager är kanske ite längre en musikgenre utean det har mer blivit kult och en livsstil. Detta band festar runt i glitter och glamour och bjuder på låtar från Melodifestivalen och Eurovision Song Contest. Fyra personer i bandet står för ett liveband som verkligen levererar. Bandet kan bokas för privata fester och företags event, men även krog och scen kan bandet ställa sig på och du får en oförglömlig schlagerkväll.
 • CoverExpress är ett band från Stockholmstrakten som rockar Sverige runt, de kan bokas till alla slags fester, bröllop krogar med mera. De levererar rocklåtar och schlagerlåtar på löpande band och känner sig för inför kvällen och spelar i princip allt. Deras repertoar är väldigt bred och kan ta en önskning på nästan vad som helst. Med egen ljudanläggning kan dom ställa sig var som helst det finns ström framdraget!
 • Easy Kit – Coverbandet som huserat som kompband åt flera stora svenska artister. Stor erfarenhet inom musikalitetens område och bokas för gig runt om i landet mest hela tiden. De leverarar verkligen en show som man inte glömmer i första taget!
 • Floorfilers – Från Göteborg kommer detta svängiga coverband, med influencer från 70- 80- och 90-talet. Det spelar allt från svängig funk till melodiös hårdrock och däremellan kan dom ösa på en riktigt dansbandsbugg. 11 medlemmar som verkligen kan få dansgolvet att gunga en hel kväll!
]]>