Rss

Motörhead

Ett band med många bra låtar som kommit att bli väldigt populärt hos coverband som spelar klassiska rocklåtar är Motörhead. Bandet har genom sin ironiske frontman Ian ”Lemmy” Kilmister under årens lopp levererat oförglömliga hits så som Ace of Spades, Overkill och The game. Att såpass många coverband intresserat sig för musiken kan ha att göra med de tunga relativt lättspelade riffen och att Lemmys sånginsats öppnar dörren för eftertolkningar som passar ett bred urval av utövare.

Motörhead ÖlMotörhead bildades i London år 1975 och bestod ursprungligen av Lemmy, Lucas Fox och Larry Wallis. Idag består dock bara frontmannen från ursprungsuppsättningen då de två senare fallit bort och sedan dess har ett antal trumslagare och gitarrister fått göra plats för varandra. Idag köts trummandet av svensken Mikkey Dee och på gitarren hittar vi inte mindre än Phil Campbell, som dessutom står för viss bakgrundssång, utöver sitt fingerspel på gitarren.

Motörhead kan med lätthet ses som en av världens mest legendariska och ikoniska rockband och deras logga anses vara en av de fränare kreationer som någonsin fått äran att pryda ett band. Nuförtiden kan man se ”snaggletooth” dyka upp på t-shirts hos fans av rock’n’roll över hela världen och bandet har numera även nått ny mark med bland annat alldeles egen öl, vodka och vin på dryckesmarknaden.

Bandets i särklass mest kända låt är rockdängan ”Ace of Spades” och man visade vid releasen 1980 att ett band ej var tvungen att offra fart och kraft för att placera sig väl på dåtidens listor. Låten känns alltjämt aktuell och för idag enkelt tankarna till dagens stora pokeraktörer och deras miljontals spelare världen över, mycket tack vare den massiva pokerboom världens genomgått under en ungefärlig tioårsperiod. I mars 2005 valde tidningen Q magazine att välja in ”Ace of Spades” på 27:e plats över tidernas bäst gitarrlåtar, en placering som är allt annat än något att skämmas över.

Vi kan utlova det faktum att coverbanden är långt ifrån klar med Motörhead och låten ”Ace of Spades” och chansen är stor att den dyker upp på låtlistan nästa gång du besöker en tillställning med klassisk rock som huvudtema.

Previous Post

Next Post